00:00:00 / 00:00:00
De Organisatie / Voorstelling
Voorstelling
Onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Mathilde

De Koningin Elisabethwedstrijd werd in 1937 gecreëerd en droeg toen nog de naam van Eugène Ysaÿe. H.M. Koningin Elisabeth en de bekende Belgische violist en componist stonden samen aan de wieg van dit prachtige project. Dankzij de financiële ondersteuning van de familie de Launoit en enkele persoonlijkheden uit de Belgische artistieke en economische kringen kon de eerste editie van start gaan. Pas na de oorlog, in 1951 meer precies, kreeg de wedstrijd definitief de naam Koningin Elisabethwedstrijd.

De Wedstrijd behoorde al snel tot de belangrijkste internationale wedstrijden gewijd aan de viool en de piano, en werd daarna ook georganiseerd voor compositie, zang (sinds 1988) en binnenkort voor cello (vanaf 2017). De Koningin Elisabethwedstrijd dankt haar reputatie deels aan zijn strenge reglement, maar ook aan zijn prestigieuze jury met vooraanstaande muzikanten en internationaal gerenommeerde pedagogen. Deze jury is tegenwoordig aanwezig vanaf de preselectie op basis van dvd en wordt uitgebreid tijdens de publieke rondes die plaatsvinden in mei. De Wedstrijd is vooral bedoeld om talentvolle jonge musici te helpen bij de lancering van een internationale carrière, door hen de kans te bieden om op te treden voor een zeer uitgebreid publiek in Flagey (eerste ronde en halve finale) en in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (finale en laureatenconcerten). De uitgebreide aandacht die aan elke sessie in de media (radio, televisie en internet) geschonken wordt, biedt de kandidaten de kans om in contact te komen met muziekprofessionals uit de hele wereld en levert hen wereldwijd tal van opportuniteiten op.

De Koningin Elisabethwedstrijd is een onafhankelijke vereniging zonder winstoogmerk, geleid door een Raad van bestuur en een Uitvoerend Comité. De vzw functioneert met beperkte vaste kosten en genereert haar voornaamste financiële middelen uit de verkoop van tickets en abonnementen tijdens haar diverse muzikale manifestaties.

Hoewel de vereniging geen terugkerende institutionele subsidie krijgt, kan ze toch op de verschillende regeringsniveaus van het land rekenen voor het bekostigen van de prijzen voor de zes eerste laureaten van elke viool-, piano-, zang- en cellosessie.

Desondanks zou de Wedstrijd niet kunnen bestaan zonder de belangrijke steun van zijn structurele mecenassen en zijn particuliere schenkers. De Wedstrijd ontvangt ook geregeld legaten. Melomanen benadrukken met deze steunbetuigingen de genegenheid van een groot publiek voor de werking van de organisatie.

Ook dankzij haar samenwerking met muzikale instellingen in België en in het buitenland, de hulp van zijn vrijwilligers en genereuze vrienden kan de Koningin Elisabethwedstrijd zijn kwaliteit blijven handhaven en activiteiten voor jonge artiesten ontwikkelen om hun bekendheid bij professionals uit de muziekwereld en het publiek te bevorderen.

Na het overlijden van Koningin Elisabeth in 1965 nam Koningin Fabiola de Hoge Bescherming van de Koningin Elisabethwedstrijd op zich. Zij was Erevoorzitster tot in 2013. Vandaag heeft Hare Majesteit Koningin Mathilde, in navolging van een lange traditie in de Koninklijke Familie, aanvaard haar Hoge Bescherming aan de Wedstrijd te verlenen.De Koningin Elisabethwedstrijd is lid van de Fédération Mondiale des Concours Internationaux de Musique.

Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019