00:00:00 / 00:00:00
Geschiedenis / 75 jaar samen genieten van muziek
75 jaar samen genieten van muziek
Michel Stockhem, 2012 (update januari 2015)

H.M. Koningin Elisabeth aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in 1959
Sluiten
“Wedstrijden, dat is iets voor paarden”
, zei Debussy meer dan een eeuw geleden, maar de uitspraak is nog steeds in zwang (vooral bij musici die geen succes hadden in de wedstrijd). De kwestie is natuurlijk complex en men kan ze van verschillende kanten benaderen. Men mag zich bij deze overwegingen ook eenvoudigweg in de plaats stellen van de muziekliefhebber, die de Koningin Elisabethwedstrijd al sinds 75 jaar beroert met een veelkleurig palet aan emoties: passie, vreugde, verdriet, sympathie, weerstand… een eenwording met de “grote” muziek in een wereld die veel veranderd is en waar deze “grote” muziek een beperkte plaats inneemt in de media, en dus ook bij de mensen. De Koningin Elisabethwedstrijd is voor velen een stukje van het leven, een betoverend intermezzo, waar cultuur lijkt te knabbelen aan het terrein van crisissen, rationalisaties, epidemieën, slecht weer of conflicten.

Evenals de deelnemers en hun repertoire ontsnapt ook het publiek aan elke vorm van veralgemening: het is niet zomaar een publiek, maar wel duizenden toeschouwers, tienduizenden televisiekijkers en evenveel radioluisteraars. Niet zomaar een groep laureaten - als renpaarden, maar jonge mensen, elk met zijn eigen verleden, zijn huidige vorm, zijn mogelijkheden die broos blijven en beïnvloed worden door oneindig veel factoren. Tot slot is het niet altijd weer hetzelfde concerto, maar een rijk en gevarieerd repertoire, dat meegaat met zijn tijd en oog en oor heeft voor de intimiteit van de sonate of het Lied.

Foto Eugène Ysaÿe (Luik 1858 - Brussel 1931)
Sluiten
Uiteraard was het niet bij elke sessie en op elke dag “een voorspoedige reis op een kalme zee”. Een terugblik brengt bij ons, tot welke generatie we ook behoren, diepgewortelde en mooie herinneringen naar boven:
Leonid Kogan, Leon Fleisher, Vladimir Ashkenazy, Jaime Laredo, Malcolm Frager, Elisabeth Leonskaya, Mitsuko Uchida, Pierre-Alain Volondat, Vadim Repin, Akiko Suwanai, Nikolaj Znaider, Marie-Nicole Lemieux, Baiba Skride, Severin von Eckardstein, Sergey Khachatryan, Anna Vinnitskaya, Ray Chen, Denis Kozhukhin, Andrey Baranov, Boris Giltburg … Laten we niet verder opsommen: de lijst is lang, en ook nationale of regionale snaren - dit debat zullen we niet voeren - worden geraakt bij de herinnering aan Jean-Claude Vanden Eynden, Werner Van Mechelen, Jan Michiels, Shadi Torbey, Yossif Ivanov, Lorenzo Gatto, Thomas Blondelle of Jodie Devos
Galerij
  17 beelden Diaporama
  Français - Nederlands - English
  In de website zoeken
  Newsletter
  Inloggen
  Audio & video Viool 2019
  Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
  De cd's van de Wedstrijd
  Online mediatheek
  Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019