00:00:00 / 00:00:00
Geschiedenis / Locaties
Locaties
Sinds 2012 hebben de eerste publieke ronden van de Koningin Elisabethwedstrijd plaats in Studio 4 van Flagey. Het voormalige Nationaal Instituut voor de Radio-omroep, een ontwerp van Joseph Diongre, mocht de grote namen van de muziekgeschiedenis van de 20e eeuw verwelkomen. Zowel de eerste ronde als de halve finales, die steeds weer voor een afgeladen volle zaal worden gebracht, hebben meer weg van heuse concerten dan van een wedstrijd. Dat is misschien niet altijd zo geweest: heel wat muziekliefhebbers vonden dat die halve finales gekortwiekt werden door een programma dat te zeer was toegespitst op technische hoogstandjes, in het bijzonder voor de viool. Sinds de jaren zeventig kwam daar merkbaar verandering in. Vandaag worden de halve finales op heel wat punten beschouwd als een hoogtepunt van de sessies.

De Muziekkapel Koningin Elisabeth
Sluiten
De tweede locatie is de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Dit in 1939 ingehuldigde gebouw met zijn functionele en elegante architectuur is gevestigd in Waterloo. In dit hoger instituut voor muziekonderwijs kunnen de in internaat verblijvende studenten zich in een buitengewoon kader van rust en comfort bij de door hen gekozen leraar vervolmaken in de studie van piano, viool, altviool, cello en compositie. De Kapel onderging in 2004 een grondige hervorming en werkt sindsdien met meesters in residentie. Tien jaar later werden de ruimtes gevoelig uitgebreid, met onder meer studio's met een uitstekende akoestiek en een nieuwe concertzaal. Vindt er een instrumentale sessie plaats van de Koningin Elisabethwedstrijd, dan stuurt de Kapel haar studenten met vakantie, om zo plaats te ruimen voor de twaalf wedstrijdfinalisten die zich hier in afzondering zullen voorbereiden. Tijdens hun eenzaam verblijf moeten de deelnemers in één week tijd het onuitgegeven verplichte concerto instuderen zonder hulp van buitenaf. De wedstrijd mag dan al voor ‘hoogspanning’ zorgen, het warme onthaal en het aangename verblijf in de Kapel laten bij de finalisten doorgaans een onuitwisbare herinnering na.

Het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel
Sluiten
De derde locatie is het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel. Dit in 1928 opgeleverde gebouw van de hand van architect Victor Horta is een van de grootste artistieke projecten van Koningin Elisabeth. De grote concertzaal met zijn 2.052 zitjes en vermaarde akoestiek is het schouwtoneel van alle finales van het Concours, en tevens van de met orkest gebracht halve finales van de zangsessie (tot 2000). Voor de finales zijn doorgaans geen tickets meer te koop de avond zelf. Ook al wordt alles rechtstreeks uitgezonden op radio, televisie en op het internet, het Paleis voor Schone Kunsten is the place to be. Om in te zijn? Neen, wel om niets te missen van een muzikaal evenement waarvan alleen de Koningin Elisabethwedstrijd het geheim kent en bewaart.

Daarnaast is er de ‘bijenkorf’ die het bureau van de Wedstrijd is, waar het gonst van de activiteit van een dynamisch en competent team, nu onder het voorzitterschap van Jan Huyghebaert en het vicevoorzitterschap van Yvan de Launoit, en de bezieling van secretaris-generaal Michel-Etienne Van Neste. Dan vergeet men ook een door de kandidaten erg gewaardeerd aspect van de Wedstrijd: de gastgezinnen, die een ideaal en warm verblijf aanbieden aan de vaak nog heel jonge muzikanten in terra incognita, soms op tien of meer uur vliegen van hun thuis verwijderd.

Het Koninklijk Conservatorium van Brussel
Sluiten
Van 1951 tot 2011 werden de eerste publieke ronden van de Wedstrijd gehouden in het Koninklijk Conservatorium van Brussel. De Grote Zaal, ingehuldigd in 1876, is in tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden, klein. Het is één van haar grote voordelen. De Italiaans getinte ruimte, ontworpen voor het vertolken van zuivere muziek, met haar trapsgewijs podium, culminerend in een orgel van Cavaillé-Coll, vormt het gedroomde kader voor het brengen van kamermuziek of voor een recital. Jammer genoeg zag de Wedstrijd zich genoodzaakt om deze locatie, die op een grondige renovatie wacht, te verlaten.
Galerij
  7 beelden Diaporama
  Français - Nederlands - English
  In de website zoeken
  Newsletter
  Inloggen
  Audio & video Viool 2019
  Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
  De cd's van de Wedstrijd
  Online mediatheek
  Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019