00:00:00 / 00:00:00
Wim Henderickx
Internet
°1962
België
Biografie
Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Conservatorium van Antwerpen, hij nam deel aan masterclasses compositie in Darmstadt en studeerde sonologie aan het Ircam in Parijs en het Conservatorium in Den Haag. Hij doceert compositie en muziekanalyse aan de Conservatoria van Antwerpen en Amsterdam en geeft jaarlijks een compositiestage voor jongeren bij Musica. Hij componeerde kamermuziek, orkestwerken en opera’s met bekroonde werken in zowel binnen- als buitenland. Andere culturen zijn vaak een inspiratiebron.

Als huiscomponist bij Muziektheater Transparant realiseert hij al ruim een decennium opera’s en werken voor muziektheater. Zijn partituren worden gekenmerkt door een solide bouw, wisselende kleursonoriteiten en een intense expressiekracht.

Hij componeerde zowel kamermuziek, orkestwerken als opera's (uitgegeven bij CeBeDeM , Brussel). Zijn werk werd bekroond in binnen- en buitenland. Hij ontving op jonge leeftijd de Jeugd- en Muziekprijs Vlaanderen, de Compositieprijs voor Hedendaagse Muziek in Quebec (Canada), de drie-jaarlijkse prijs Eugène Baie I van de Provincie Antwerpen voor een talentvol Vlaams kunstenaar en hij werd in 2002 Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor de Kunsten. In 2006 werd hij genomineerd voor de Cultuurprijs Vlaanderen in de Klasse Muziek en in 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Cultuurprijs in zijn geboortestad Lier ontvangen.

Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan zijn Tantric Cycle, een zevendelige compositiereeks met het oosten als inspiratiebron. Het muziektheaterwerk Void/Sunyata, Tejas voor orkest en Mudra voor ensemble zijn werken uit deze cyclus. Medea - een muziektheaterproductie in opdracht van Muziektheater Transparant, het HERMESensemble en de Veenfabriek - maakte een tournee door Vlaanderen en Nederland in 2011-2012 met Wim Henderickx als dirigent. In 2013 zal deze productie verder internationaal te zien zijn. Het Nationaal Orkest van België creëerde in maart 2012 zijn Symphony nr. 1 (At the Edge of the World) in Luxemburg en in Brussel.

Canzone voor stem en piano werd gecomponeerd in opdracht van de Koningin Elisabethwedstrijd voor de halve finales van de editie 2008.

Naast de vele opnames met zijn werk, verschenen in 2011 twee full cd’s met zijn muziek. ‘Disappearing in Light’ met het HERMESensemble onder zijn eigen leiding en ‘Tejas and other orchestral works’ werd opgenomen met deFilharmonie o.l.v. Martyn Brabbins.

In 2012 zijn er heel wat concerten gepland ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Wim Henderickx en in het najaar zijn er nog creaties met werk van hem in opdracht van BL!NDMAN en van HERMESensemble.

Een volledig overzicht van zijn werken is te vinden op www.wimhenderickx.com.
Copyright www.wimhenderickx.com
Activiteiten
ActiviteitFunctie
Halve finale zang 2008Componist verplicht werk halve finale
Audio
Halve finale 2008 : Bernadetta Grabias
Wim Henderickx : Canzone pour chant et piano
Halve finale 2008 : Gabrielle Philiponet
Wim Henderickx : Canzone for voice and piano
Halve finale 2008 : Tatiana Trenogina
Wim Henderickx : Canzone for voice and piano
Werken
ComponistWerk
Henderickx WimCanzone for voice and piano
Henderickx WimCanzone pour chant et piano
Henderickx WimCanzone pour chant et piano
Henderickx WimCanzone pour chant et piano
Shop
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019