00:00:00 / 00:00:00
Persoonlijkheden / Alle persoonlijkheden / Thomas Blondelle
Thomas Blondelle
Foto Thomas Blondelle © Bruno VessiezSluiten
Internet
°1982
België
tenor
Biografie
De Belgische tenor Thomas Blondelle (°Brugge, oktober 1982) studeerde zang bij Catherine Vandevelde en musicologie aan de KU Leuven. Hij is laureaat van het Francisco Viñas Concours in Barcelona (2005), de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang (2011, 2de prijs) en het Belvedere Concours in Wenen (2012). Tijdens zijn studies debuteerde hij aan De Munt in Brussel in de hoofdrol van Hans Scholl/Die Weisse Rose (2003), en zong Alfredo/La Traviata en Tamino/Die Zauberflöte voor Akouna in Parijs.

Van 2006 tot 2009 was hij ensemblelid van het Staatstheater Braunschweig en zong daar onder meer Belmonte/Die Entführung aus dem Serail, Cassio/Otello, Boris/Katja Kabanova, Orlando/Orlando Paladino, Eisenstein/Die Fledermaus, Edwin/Die Csardasfürstin, en Alfredo/La Traviata. Sinds 2009 is hij vast solist van de Deutsche Oper Berlin en zong daar onder meer Tamino/Die Zauberflöte, Ismaele/Nabucco, Macduff/Macbeth, David/Die Meistersinger von Nürnberg, Walther/Tannhäuser, Froh/Das Rheingold, Don Ottavio/Don Giovanni, Male Chorus/The Rape of Lucretia, Prince/L’amour des trois oranges, Zinovij/Lady Macbeth, Herodes/Salome en Chevalier/Dialogues des Carmélites.
Daarnaast was hij onder meer te zien in De Munt, de Opéra National du Rhin, de Volksoper Wenen, de Bayerische Staatsoper München, de Deutsche Oper am Rhein, het Staatstheater Wiesbaden, het Schleswig-Holstein Festival, het Luzern Festival, de BBC Proms, de Cincinnati Opera, het Seiji Ozawa Festival.

Hij was solist bij o.a. het RIAS Kammerchor, de Stuttgarter Philharmoniker, WDR Sinfonieorchester, Orchestre de Monte Carlo, Bamberger Symphoniker, Orchestre de Paris, Brussels Philharmonic, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Vlaams Symfonieorkest en New York Philharmonic. Hij werkte als solist met dirigenten als Marco Armiliato, Alexander Joel, Jiri Kout, Sigiswald Kuijken, Kent Nagano, Carlo Rizzi, Donald Runnicles, Marc Albrecht, Lothar Zagrosek, Alain Altinoglu en Alan Gilbert.

Daarnaast is hij ook actief als liedzanger : hij gaf recitals in Japan voor de Musashino Foundation, in het Théâtre du Châtelet, in Berlijn en China. In 2014 verscheen zijn derde lied-cd : Dreams & Nightmares, met Liebrecht Vanbeckevoort als pianist. Ook is hij componist en librettist.

In het seizoen 2015-2016 zong Thomas Blondelle Pelléas/Pelléas et Mélisande en Herodes/Salome aan de Deutsche Oper Berlin en het Grand Théâtre de Luxembourg, Max/Der Freischütz aan de Staatsoper Stuttgart, Claudio/Das Liebesverbot aan de Opéra National du Rhin in Straatsburg en Jaquino/Fidelio in Cincinnati (USA). Hij was solist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam (Concertgebouw), bij Opera Vlaanderen en in China (debuuttournee). In het seizoen 2016-2017 zingt hij onder meer Erik/Der Fliegende Holländer en Herodes/Salome in Berlijn, Loge/Das Rheingold en Lenski/Onegin in Wiesbaden en Erik/Der Fliegende Holländer in Stuttgart.
Docenten
 • Catherine Vandevelde (1996-2011)
Diploma's
 • Licenciaat Musicologie (2006)
Activiteiten
ActiviteitFunctie
Concert Prelude tot de Nationale Feestdag 2016Solist
Slotconcert zang 2011Solist
Finale 2011 : Thomas BlondelleSolist
Halve finale 2011 : Thomas BlondelleSolist
Eerste ronde 2011 : Thomas BlondelleSolist
ZANG 2011Tweede prijs
Audio
Finale 2011 : Thomas Blondelle
Carl Maria von Weber : Durch die Wälder (Der Freischütz)
Finale 2011 : Thomas Blondelle
George Frideric Handel : He that dwelleth in Heaven - Thou shalt break them with a rod of iron (Messiah)
Finale 2011 : Thomas Blondelle
Gustav Mahler : Revelge in c (7 Lieder aus letzter Zeit)
Finale 2011 : Thomas Blondelle
Henri Duparc : Phidylé in Fis
Finale 2011 : Thomas Blondelle
Wolfgang Amadeus Mozart : Dies Bildnis ist bezaubernd schön (Die Zauberflöte)
Galerie
  2 beelden Diaporama
  Shop
  Français - Nederlands - English
  In de website zoeken
  Newsletter
  Inloggen
  Audio & video Viool 2019
  Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
  De cd's van de Wedstrijd
  Online mediatheek
  Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019