00:00:00 / 00:00:00
Leon Fleisher
°1928
Verenigde Staten van Amerika
piano
Biografie
De muzikale stamboom van pianist Leon Fleisher is opmerkelijk : hij was de jongste leerling ooit van Artur Schnabel, die zelf studeerde bij Theodor Leschetizky, een leerling van Carl Czerny, die op zijn beurt studeerde bij Ludwig van Beethoven. Hij maakte zijn debuut bij de New York Philharmonic in 1944 en werd in 1952 de eerste Amerikaan die de Koningin Elisabethwedstrijd won, en wierp zichzelf zo op als een van 's werelds grootste klassieke pianisten die met elk groot orkest opgetreden heeft en tal van klassiekers van opnames voor Columbia / Epic (nu Sony) gemaakt heeft.

Op het hoogtepunt van zijn succes, hij was toen 36, werd hij echter getroffen door een neurologische aandoening (later geïdentificeerd als focale dystonie), waardoor twee vingers van zijn rechterhand verkrampt geraakten. In plaats van een punt te zetten achter zijn carrière ging Leon Fleisher op zoek naar een nieuw leven in de muziek. Hij begon zich te richten op het repertoire voor de linkerhand alleen en zocht zich zo een nieuwe weg als solist, dirigent en docent. Experimentele behandelingen met botoxinjecties herstelden uiteindelijk de mobiliteit in zijn hand. Hij begon weer met beide handen te spelen en werd geloofd voor zijn opname uit 2004, toepasselijk getiteld Two Hands, en een aantal daaropvolgende opnames, meest recentelijk een met pianoconcerti van Mozart (Sony Classical, 2009).

Recent keerde Leon Fleisher terug naar enkele van de meest prestigieuze Europese muzikale hoofdsteden - Londen, Parijs en Brussel - voor optredens met het London Philharmonic Orchestra in de Royal Festival Hall en in kamermuziek in Wigmore Hall, met het Orchestre Philharmonique de Radio France in de Salle Pleyel in Parijs en in recital in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Hij debuteerde als dirigent in het Verenigd Koninkrijk met het Scottish Chamber Orchestra, toerde de Verenigde Staten met het Irish Chamber Orchestra, als dirigent / solist met het Toronto Symphony Orchestra en als solist met de symfonische orkesten van St. Louis en Baltimore. Hij trad ook op in het Lincoln Center in New York en gaf master classes aan universiteiten en conservatoria doorheen de Verenigde Staten.

Onder zijn vele onderscheidingen en prijzen tellen we de Kennedy Center Honors in 2007 voor zijn bijdrage aan de Amerikaanse cultuur. Leon Fleisher is het onderwerp van de in 2006 voor een Oscar en Emmy genomineerde documentaire Two Hands, geschreven en geregisseerd door Nathaniel Kahn. Hij schreef zijn memoires, My Nine Lives: A Memoir of Many Careers in Music samen met Anne Midgette, muziekcriticus van de Washington Post. Hij en zijn vrouw Katherine Jacobson Fleisher, eveneens pianiste, wonen in Baltimore, MD, en maken geregeld samen tournees.
Copyright Vertaling (www.franksalomon.com)
Activiteiten
ActiviteitFunctie
Finale piano 1999Jurylid
Master classes 20/05/2010: L. Fleisher/K.-S. Lee/C. Franck/M. PresslerJurylid
Master classes 19/05/2010: L. Fleisher/K.-S. Lee/C. Franck/M. PresslerJurylid
Preludiumconcert - 1999 - Leon FleisherSolist
Preludium tot de finale piano 1999Solist
PIANO 1999Jurylid
Finale piano 1987Jurylid
PIANO 1987Jurylid
PIANO 1978Jurylid
PIANO 1975Jurylid
Gala concert 1972 : Leon FleischerSolist
PIANO 1972Jurylid
PIANO 1964Jurylid
Concert ten voordele van Fonds Musical Reine Elisabeth piano 1952Solist
Recital 1ste laureaat piano 1952 : Leon FleisherSolist
Concert van de 1ste, 3de en 5de laureaat piano 1952Solist
Finale 1952 : Léon Fleisher
PIANO 1952Eerste prijs - Grote internationale prijs Koningin Elisabeth
Audio
Geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd – 4/9
Galerie
  2 beelden Diaporama
  Shop
  Français - Nederlands - English
  In de website zoeken
  Newsletter
  Inloggen
  Audio & video Viool 2019
  Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
  De cd's van de Wedstrijd
  Online mediatheek
  Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019