00:00:00 / 00:00:00
Diana Axentii
Diana Axentii - master classes 2011 - Grace Bumbry
Foto Diana Axentii © Bruno VessiezSluiten
Facebook
°1979
Moldavië
mezzo-soprano - soprano
Biografie
De mezzosopraan Diana Axentii volgde viool en zang aan de universiteit van Chisinàu in haar geboorteland Moldavië en vervolmaakte zich aan het conservatorium van Lyon. Sinds 2002 geeft ze recitals met diverse orkesten uit Moldavië, Roemenië en Bulgarije, en met de opera van Lyon.

In 2002 won ze in Parijs het internationaal zangconcours UPMCF (beroepsvereniging voor zangers) en in 2003 was ze zowel finaliste van het concours Montserrat Caballé (Andorra) als 3de in de Georg Enescuwedstrijd (Boekarest). Vervolgens won ze in 2004 de 5de prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd, de Prix des Amis van de Académie d'été op het Festival International d'Art Lyrique d'Aix-en-Provence en de Prix spécial de l'Académie op het Festival international de musique de Verbier.

In januari 2005 ging ze aan de slag bij het Atelier Lyrique de l'Opéra National de Paris, waarmee ze Costanza (L'isola disabitata, Théâtre de Suresnes) en Dorabella (Così fan tutte, Théâtre de Nanterre-Amandiers) vertolkte en deelnam aan de wereldpremière van de opera Les Aveugles van Xavier Dayer in het Théâtre Gérard Philippe de Saint-Denis. In mei van hetzelfde jaar ontving ze de Prix Lyrique van de Cercle Carpeaux.

Daarna heeft Diana Axentii de rollen gezongen van Bianca (Une Tragédie Florentine) en Cherubino (Le Nozze de Figaro) in Nancy; Martha (Frühlings Erwachen van Benoît Mernier in De Munt), het Requiem van Mozart in Antibes en Les nuits d'été van Berlioz in het Palais Garnier. Staan nog op het programma: de rol van Anna Kennedy (Maria Stuarda) in Luik, de tweede Heks (Dido en Aeneas) in Rijsel, Bersi (Andrea Chenier) in Nancy en in de Deutsche Oper in Berlijn en Clotilde (Norma) in Avignon, Vichy en Monte-Carlo.

Onder haar recente projecten tellen we Le Comte Ory en Cleopatra in Marseille, La Botte Secrète van Terrasse in Parijs en op tournee met de compagnie Les Brigands, een herneming van Trouble in Tahiti en L'Enfant et les Sortilèges in Rouen, La Traviata in Monte-Carlo en Rusalka aan de Opéra de Paris.
Activiteiten
ActiviteitFunctie
Jongerenconcerten piano 2007Solist
Slotconcert zang 2004Solist
Finale 2004 : Diana AxentiiSolist
Finale 2004 : Diana AxentiiSolist
Halve finale 2004 : Diana AxentiiSolist
ZANG 2004Vijfde prijs
Shop
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019