00:00:00 / 00:00:00
Persoonlijkheden / Alle persoonlijkheden / Barnabás Kelemen
Barnabás Kelemen
°1978
Hongarije (Rep.)
viool
Biografie
De Hongaarse violist Barnabás Kelemen studeerde aan de Franz Liszt Academie in Budapest bij Eszter Perényi. Hij won de Derde Prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2001 en werd een jaar later eerste laureaat van de Internationale Vioolwedstrijd van Indianapolis. Van de Hongaarse overheid kreeg hij de Sándor Vegh Prijs in 2001, de Franz Liszt Prijs en de Rózsavölgyi Prijs in 2003. Sinds 2005 doceert hij aan de Franz Liszt Academie en de Bloomington Indiana University.

Met een repertoire dat zowel het klassieke oeuvre als hedendaagse werken omvat, gaf hij de Hongaarse premières van de vioolconcerto's van Ligeti en Schnittke en van werk van Gubaidulina en Kurtag.

Naast zijn optredens met de grootste Hongaarse orkesten, heeft Barnabás Kelemen samengewerkt met de Philharmonische Orkesten van Liverpool, Helsinki, München en de Nederlandse Radio, het Mozarteum Salzburg, Nationaal Orkest van België, Lahti Symphony en Rundfunk Sinfonieorchester Berlin. Hij concerteerde onder leiding van Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Marek Janowski, Peter Eötvös, Robert Spano, Zoltán Kocsis en Ivan Fischer. Als kamermuzikant musiceerde hij onder anderen met Zoltán Kocsis, Miklós Perényi en Shai Wosner, in het Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall en Carnegie Hall. Sinds 2009 treedt hij ook op met het Kelemen Kwartet.

Recent debuteerde hij met de London Philharmonic o.l.v. Vladimir Jurowski en trad hij op met de Malaysian Philharmonic o.l.v. Christian Arming, Hong Kong Philharmonic o.l.v. Masaaki Suzuki, Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flohr, Helsinki Philharmonic o.l.v. Dmitri Solbodeniouk en Trondheim Symphony Orchestra o.l.v. Krzstysztof Urbanski. Hij gaf een recitaltournee in Europa met Zoltan Kocsis en Shai Wosner. Barnabás Kelemen was artiest in residentie van Musis Sacrum in Arnhem in 2010-11.

Onder zijn cd-opnames tellen we de vioolsonates van Brahms (Diapason d’Or). Zijn integrale van Liszts werken voor viool en piano werd gehuldigd met de Grand Prix du Disque 2001 van de International Liszt Society. Hij maakte een live-dvd met de vioolconcerti van Mozart en een met werk van Bartóks.

Hij bespeelt een 1742 Guarneri del Gesú viool (ex Dénes Kovács), in bruikleen van de Hongaarse Staat.
Activiteiten
ActiviteitFunctie
Slotconcert viool 2001Solist
Finale 2001 : Barnabás KelemenSolist
Halve finale 2001 : Barnabas Keleman - recitalSolist
Halve finale 2001 : Barnabas Keleman - concertoSolist
VIOOL 2001Derde prijs
Audio
Finale 2001 : Barnabás Kelemen
Søren Nils Eichberg : Qilaatersorneq (ONB, Gilbert Varga)
Finale 2001 : Barnabás Kelemen
Johannes Brahms : Sonate n. 2 in A op. 100 (Piano: Luc Devos)
Finale 2001 : Barnabás Kelemen
Béla Bartók : Concerto n. 2 (ONB, Gilbert Varga)
Shop
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019