00:00:00 / 00:00:00
Persoonlijkheden / Alle persoonlijkheden / Benoît Mernier
Benoît Mernier
°1964
België
Biografie
Benoît Mernier (1964) volgde orgel bij Firmin Decerf, Jean Ferrard en Jean Boyer. Hij behaalde diploma’s aan de Conservatoria van Luik en Rijsel. Hij ontdekte in Luik de hedendaagse muziek via Claude Ledoux, Henri Pousseur, Bernard Foccroulle, Célestin Deliège en Philippe Boesmans bij wie hij compositie studeerde. Benoît Mernier is leraar orgel, improvisatie en muzikale analyse aan het Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie (IMEP) van Namen. Hij treedt op als solist in België en het buitenland (Europa, Canada, Mexico en Japan).

Zijn composities worden uitgevoerd, vaak ook in wereldpremière, op gerenommeerde festivals zoals Ars Musica, Présences, Wien Modern, Gaudeamus, World Music Days (ISCM), Prague Premieres, door artiesten en ensembles als Michaël Schönwandt, Pascal Rophé, Bertrand de Billy, Ronald Zollman, Patrick Davin, Paul Daniel, Lorraine Vaillancourt, Pierre Bartholomée, Georges-Elie Octors, Jonas Alber, Arditti Kwartet, Ensemble Modern, Nouvel Ensemble Modern, Danel Kwartet, Medicis Trio, Fibonacci Trio, Oxalys, Ictus, Musiques Nouvelles, het Symfonisch Orkest van de Munt, het Orchestre Philharmonique de Liège, het Nationaal Orkest van België, het Orchestre Philharmonique de Radio-France, …

Een aantal van zijn werken werden zowel in België als in het buitenland bekroond : "Artifices" voor orgel in 1990 door «La Tribune Internationale des Compositeurs» van UNESCO en "Blake Songs" voor stem en kamerorkest door de Académie Royale de Belgique in 1995. Zijn "Quintette" met klarinet heeft in 1999 de Paul Gilsonprijs van de Communauté des Radios Publiques de Langue Française gekregen. "Cinq Inventions" werd door het ISCM geselecteerd voor hun festival in 2003.
Zijn eerste opera "Frühlings Erwachen" naar F. Wedekind, een opdracht van de Munt in Brussel, werd voor het eerst opgevoerd in 2007. Een jaar later werd het werk hernomen door de Opéra du Rhin.

Enkele recente werken van Benoît Mernier zijn te vinden op verschillende cd’s van Uitgeverij Cyprès. Eén daarvan behaalde de Snepvangers Prijs 2001, toegekend door de Vereniging van de Belgische Muziekpers.

Benoît Mernier woont en werkt in Brussel. Sinds 2007 is hij lid van de Académie Royale de Belgique.
Activiteiten
ActiviteitFunctie
COMPOSITIE 2009Jurylid
Halve finale zang 2004Componist verplicht werk halve finale
COMPOSITIE 1997Jurylid
Werken
ComponistWerk
Mernier BenoîtVerklärter Herbst
Mernier BenoîtVerklärter Herbst
Mernier BenoîtVerklärter Herbst
Mernier BenoîtVerklärter Herbst
Mernier BenoîtVerklärter Herbst
Shop
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019