00:00:00 / 00:00:00
Persoonlijkheden / Alle persoonlijkheden / Vladimir Baykov
Vladimir Baykov
Foto Vladimir Baykov © Anne De GelasSluiten
°1974
Rusland (Federatie)
bariton
Biografie
Vladimir Baykov studeerde eerst af als ingenieur aan de Mendeleev University of Chemical Technology vooraleer zijn zangstudies aan te vatten aan de Prokofiev Opera Studio in Moskou. In 1996 trok hij vervolgens naar het Tchaikovsky Conservatorium. Van 2002 tot 2004 was hij lid van het Galina Wishnevskaya Opera Center in Moskou.

De Russische bas-bariton nam deel aan master classes van Mstislav Rostropovich, Paata Burchuladze, Kurt Widmer en Evgeni Nesterenko. Hij won prijzen op verschillende internationale zangwedstrijden : Bella Voce (Moskou, 1997); Mirjam Helin (Helsinki, 1999); Neue Stimmen (Gütersloh, 1999); Maria Callas (Athene, 2001); Belvedere (Wenen, 2001); Georgy Sviridov (Kursk, 2001) en Queen Sonja (Oslo, 2003). In 2010 mocht hij een beurs in ontvangst nemen van de Richard-Wagner-Vereniging op het Festival van Bayreuth.

In 2006 zong Vladimir Baykov de titelrol in Boris Godunov, afwisselend met José van Dam, in De Munt in Brussel. Hij werkt regelmatig aan de Finse Nationale Opera, waar hij in 2009 debuteerde als Vodnik; de opera van Bonn en het Nationaltheater Mannheim, waar hij in 2010 zijn eerste Wagneriaanse rollen zong, Kothner en Gunther. In Teatr Wielki in Warschau zong hij Méphistophélès in Robert Wilsons veelgeprezen productie. Hij heeft ook opgetreden in het Teatro Nacional de São Carlos in Lissabon, het Aalto Theater Essen en het Festival di due mondi in Spoleto.

Vladimir Baykovs recente concerten omvatten Beethovens 9de Symfonie onder leiding van Justus Frantz in de Philharmonic Hall in München, Frankfurts Alte Oper en het Konzerthaus in Berlijn, en het Requiem van Verdi op tournee met Enoch zu Guttenberg in de Berlin Philharmonic Hall en Alte Oper Frankfurt. Gianandrea Noseda, Antonello Allemandi, Alan Curtis, Gennady Rozhdestvensky, Stefan Soltesz, Carlo Franci, Woldemar Nelsson en Kazushi Ono tellen we onder de dirigenten waarmee hij samengewerkt heeft. Hij gaf recitals in Rusland, Duitsland, België, Zwitserland en Japan.

Hij zal debuteren als Heerrufer in Lohengrin aan de Opera van Innsbruck, in het Theater an der Wien in Iolanta, en in Rusalka aan de Finse Nationale Opera. Hij zal ook Donner zingen aan de Nederlandse Opera Amsterdam en Vodnik in het Gran Teatre del Liceu, Barcelona.

Vladimir Baykov heeft Die letzten Dinge van Louis Spohr opgenomen voor Capriccio records in 2007 (onder leiding van Bruno Weil).
Activiteiten
ActiviteitFunctie
Finale 2004 : Vladimir BaykovSolist
Finale 2004 : Vladimir BaykovSolist
Halve finale 2004 : Vladimir BaykovSolist
ZANG 2004Niet-gerangschikte laureaat
Shop
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019