00:00:00 / 00:00:00
Baiba Skride
InternetFacebook
°1981
Letland
viool
Biografie
Baiba Skride wordt uitgenodigd door gerenommeerde orkesten als het Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunk, Gewandhausorchester Leipzig, Tonhalle Orchester Zürich, Orchestre de Paris, Philharmonia Orchestra, Sydney Symphony en de Amerikaanse orkesten van Philadelphia, Houston en Cincinnati. Onder de dirigenten waarmee ze regelmatig samenwerkt, tellen we Charles Dutoit, Thierry Fischer, Paavo Järvi, Neeme Järvi, John Storgårds and with her peers, Andris Nelsons, Kirill en Vasily Petrenko.

Recent maakte ze haar debuut met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Andris Nelsons. In 2011/12 werkt ze opnieuw samen met het Philharmonia Orchestra London en het City of Birmingham Orchestra. Bij het RTE National Symphony Dublin is ze artieste in residentie met een repertoire dat volledig aan Mozart gewijd is. Ook op het programma staan de Danish National Symphony met Thomas Sondergård, Stockholm Philharmonic met Niklas Willen, Helsinki Philharmonic met Olari Elts, Vienna Radio Symphony met Cornelius Meister, Tonkünstler Orchester met John Storgårds, Staatskapelle Weimar, Czech Philharmonic en het Orquesta Sinfonica de Castilla y Leon. In de Verenigde Staten debuteert ze met het Cleveland Orchestra op het Blossom Music Festival o.l.v. Bramwell Tovey en met de Boston Symphony en Andris Nelsons.

Meer en meer toegewijd aan hedendaagse muziek, zal Baiba Skride het dubbele concerto van de Deense componist Hans Abrahamsen in wereldpremière brengen met het Koninklijke Deense Orkest en het Zweedse Kamerorkest, samen met haar trouwe kamermuziekpartner Lauma Skride. Het duo kent een groot internationaal succes na tournees in Noord-Amerika en Japan. Europeaanse optredens doen ze in de Wigmore Hall en het Gewandhaus Leipzig. Samenwerkingen met Maxim Rysanov, Sol Gabetta en Bertrand Chamayou brengen haar naar de Schubertiade Hohenems.

Baiba Skride bracht een Brahms cd-box uit bij Orfeo, met o.a. het vioolconcerto met de Stockholm Philharmonic en Sakari Oramo, en de Hongaarse Dansen met Lauma Skride. Daarnaast nam ze een Tchaikovsky-cd op met het City of Birmingham Symphony Orchestra en Andris Nelsons, duetten met haar zus (Schubert, Beethoven, Ravel), een solo viool-cd (Ysaÿe, Bartok, Bach) en twee met concerti (Mozart, Schubert, M. Haydn; Shostakovich, Janacek), alle bij Sony.

Baiba Skride werd geboren in een muzikale Letse familie in Riga, waar ze haar vioolstudies aanvatte. In 1995 trok ze naar het Conservatorium in Rostock. Sinds 2010 bespeelt ze de Stradivarius ‘’Ex Baron Feilitzsch’’ viool (1734), in bruikleen van Gidon Kremer.
Activiteiten
ActiviteitFunctie
Slotconcert viool 2001Solist
Finale 2001 : Baiba SkrideSolist
Halve finale 2001 : Baiba Skride - recitalSolist
Halve finale 2001 : Baiba Skride - concertoSolist
VIOOL 2001Eerste prijs - Grote internationale prijs Koningin Elisabeth
Audio
Finale 2001 : Baiba Skride
Søren Nils Eichberg : Qilaatersorneq (ONB, Gilbert Varga)
Finale 2001 : Baiba Skride
Maurice Ravel : Sonate in G (Piano: Liga Skride)
Finale 2001 : Baiba Skride
Pyotr Tchaikovsky : Concerto in D op. 35 (ONB, Gilbert Varga)
Shop
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019