00:00:00 / 00:00:00
Shadi Torbey
°1976
België - Libanon
bas
Biografie
De Libanese Belg Shadi Torbey volgde zang aan het conservatorium van Brussel bij Ludovic de San. Hij perfectioneerde zich in Turijn, aan de Opera Studio van de Munt bij Susana Eken en de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij José Van Dam.

Sindsdien werkte de bas samen met dirigenten als William Christie, Bruno Bartoletti, Marcello Viotti, Patrick Davin, Eduardo Lopez-Banzo, Paul McCreesh, Evelino Pidò, Philip Pickett, Roy Goodman, Laurence Equilbey and such stage directors as Stéphane Braunschweig, Robert Carsen, Antonio Latella, Gérard Corbiau, Pier-Luigi Pizzi, Karl-Ernst en Ursel Herrmann.

Op zijn operarepertoire heeft Shadi Torbey de rollen staan van Nick Shadow (The Rake’s Progress) in Brussel, Leporello (Don Giovanni) in Rouen, Le Tambour Major (Le Caïd) in Metz en Lord Rochefort (Anna Bolena) in Lyon, Parijs en Dortmund. Hij verscheen als Ministre Boréen in Rameaux’ opera Les Boréades met Les Arts Florissants onder leiding van William Christie in de Opéra de Paris en in Londen en New York. Hij zong de rol van Caronte (Orfeo) in de Opera van Lyon en vertolkte de titelrol van Boris Goudenov in Sint-Petersburg, Moskou en Hamburg met het ensemble Early Music Russia onder leiding van Andrej Reshtin.

Hij was Lord Sidney (Il Viaggio a Reims) in een co-productie van de Opéra National de Montpellier, Théâtre du Capitole de Toulouse, Grand Théâtre de Reims, Opéra National Lorraine Nancy, Opéra de Marseille, Opéra National de Bordeaux, met de medewerking van Alberto Zedda (2008-10). Hij zong de rollen van Carrasco (Die Hochzeit des Camacho) met het Royal Liverpool Orchestra, Alidor in concertante uitvoeringen van Liszts opera Don Sanche in Londen en het Concertgebouw Amsterdam met het European Union Youth Orchestra en verscheen als Isménor (Dardanus) in een productie van het European Opera Centre en het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. In 2011/12 maakt Shadi Torbey zijn debuut als Figaro in het Theater van Aachen.

Op het vlak van oratorio zong hij in de Johannespassie (J.S. Bach), Stabat Mater (Haydn), Requiem (Mozart), The Messiah, Judas Macchabeus (Handel), Petite Messe Solennelle (Rossini) en in Das Paradies und die Peri (Schumann). Hij trad op met Paul Mc Creesh aan de Opéra de Paris, de Academie van Ambronnay en aan de Opéra de Lyon. In recital werkt hij samen met de pianisten Abdel Rahman El Bacha, Fritz Schwinghammer en Eugene Asti.

Hij nam een cd op met Franse melodieën van Séverac, Meyerbeer en Saint-Saëns voor Cypres.
Activiteiten
ActiviteitFunctie
Concert Preludium tot de Nationale Feestdag zang 2004Solist
Slotconcert zang 2004Solist
Finale 2004 : Shadi TorbeySolist
Finale 2004 : Shadi TorbeySolist
Halve finale 2004 : Shadi TorbeySolist
ZANG 2004Derde prijs
Shop
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019