00:00:00 / 00:00:00
Geschiedenis / In het heetst van de strijd
In het heetst van de strijd
… dat ultieme, finale moment wanneer het ook letterlijk snikheet kan zijn. Wanneer de gemoederen hoog oplopen, de spanning in de zaal te snijden valt. Neem nu de Sovjet-Russische kandidaat die de eerste prijs wegkaapt midden in de hoofdstad van de NAVO (1951); een eerste laureate uit Israël die wint van een kandidaat uit de Sovjet-Unie (1971); een laureaat (Nai-Yuan Hu), later winnaar, die in 1985 het concerto van Elgar brengt, terwijl Britse voetbalsupporters op enkele passen daarvandaan een vreselijk menselijk drama veroorzaken … in het heetst van de strijd voelt men ook door het Paleis voor Schone Kunsten heel wat emoties golven, die niet alle weergegeven kunnen worden in de opnames.

Snikheet, die lucht, die de temperatuur op het podium doet oplopen tot 40°C en meer, die, onder dreiging van algemene staking, de orkestleden laat spelen zonder strak pak, die de ebbenhouten en ivoren toetsen doen glimmen van het zweet. De spotlichten van de televisie in de jaren '70 en '80 zijn meedogenloos. Het Belgische voorjaarsklimaat - geloof het of niet - soms ook. Sommige finalisten laten steken vallen, of erger nog, gaan onderuit door de warmte. En ook dat kan men niet horen op radio of CD…

De strijd die aansleept… het concours dat eindeloos lijkt. De gelauwerde kandidaten getuigen van een immense weerstand: een maand lang hebben ze de spanning en de wedstrijdronden doorstaan. Sommigen bezwijken in de finale, en krijgen een plaats toebedeeld die niet beantwoordt aan hun talent. Het woord ‘uitputting’ is bij alle laureaten een constante in hun herinneringen. Maar er is meer: voor de laureaten is de bekendmaking van de resultaten een voorbode van nog meer vermoeidheid: een ononderbroken reeks optredens, met als apotheose het slotconcert in aanwezigheid van de Belgische koninklijke familie. Nadien volgen voor de laureaten vele concerten - ook in het buitenland - die externe promotors enthousiast en met de actieve steun van de Wedstrijd organiseren.

Het mag duidelijk zijn: de Wedstrijd voelt de hete adem van de strijd.
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019