00:00:00 / 00:00:00
Wedstrijden / CELLO 2017 / Pianobegeleiders
Pianobegeleiders
Pianobegeleider
Daniel Blumenthal, geboren in het Duitse Landstuhl maar van Amerikaanse afkomst, zette zijn eerste stappen in de muziekwereld als knaap van amper vijf. Aan de University of Michigan behaalde hij een Bachelor en aan de Juilliard School in New York een Master in muziek en de titel Doctor of Musical Arts. Hij is laureaat van enkele internationale wedstrijden : Sydney en Leeds in 1981, Genève en Busoni in 1982, de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983. Internationaal heeft hij een mooie reputatie als solist, concerten kamermusicus opgebouwd. Daniel Blumenthal doceert piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en op het Thy Chamber Music Festival in Denemarken. In 1995 was hij jurylid van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Hij heeft meer dan 80 cd’s opgenomen. Daniel Blumenthal is erelid van Icons of Europe, een culturele vzw die hij ook muzikaal advies verleent.
De detailpagina bekijken
Pianobegeleider
Thomas Hoppe heeft samengewerkt met vooraanstaande artiesten als Itzhak Perlman, Joshua Bell, Antje Weithaas, Tabea Zimmermann, Alban Gerhardt, Frans Helmerson en Shirley Verrett en treedt regelmatig op met zowel instrumentalisten als zangers in de Verenigde Staten en Europa. Als pianist van het befaamde ATOS Trio reist hij langs concertpodia wereldwijd. Het ensemble mocht in 2007 de 3de Kalichstein-Laredo-Robinson Award in ontvangst nemen en was in 2009 lid van de BBC3 New Generation Artists. In 2012 werd de artistieke uitmuntendheid van het Trio bekroond met de Borletto-Buitoni Prijs. Thomas Hoppe heeft master classes in pianobegeleiding en kamermuziek gegeven in Europa, China, Australië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Daarnaast is hij officieel pianist voor vele internationale wedstrijden, waaronder het Joseph Joachimconcours (Hannover), de Koningin Elisabethwedstrijd en de Indianapolis Violin Competition. Hij was een leerling van Lee Luvisi en voltooide zijn studies aan de Juilliard School of Music, waar hij als studiopianist voor Dorothy DeLay en Itzhak Perlman werkte. Thomas Hoppe en zijn familie wonen in Berlijn, waar hij doceert aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler.
De detailpagina bekijken
Pianobegeleider
Voor Anna Naretto, geboren in Italië, staan de kamermuziek en de vertolking van het Lied centraal in haar carrière als pianiste. Als partner van buitengewone artiesten trad ze in duo op in recitals op internationale festivals, zoals de Dresdner Musikfestspiele, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Barge Music (New York), Herkulessaal (München), de Frankfurter Kulturwoche (Krakau) en het cellofestival van Kronberg. Als stemcoach en orkestlid is ze ook actief in de operawereld (Oper Frankfurt en Staatstheater Darmstadt). Naast haar artistieke activiteiten is Anna Naretto ook pedagoge: ze geeft les aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt. Ze werkt vaak samen met professors als Frans Helmerson, Gary Hoffman, Wolfgang Boettcher en Nobuko Imai, en met gerenommeerde conservatoria, zoals de Academie van Kronberg, de Carl-Flesch-Akademie in Baden-Baden, het Forum Artium, de Weimarer Meisterkurse en de Jeunesses Musicales Duitsland. Ze volgde les bij Sergio Verdirame (Giuseppe Verdi Conservatorium in Turijn), Rainer Hoffmann, Andreas Meyer-Hermann, Charles Spencer (Musikhochschule Frankfurt) en de leden van het Altenberg Trio (Konservatorium der Stadt Wien). Master classes bij Dietrich Fischer-Dieskau, Irwin Gage, Andrea Lucchesini, Emilia Fadini en Jesper Christensen vervolledigden haar muzikale opleiding.
De detailpagina bekijken
Pianobegeleider
Takashi Sato, geboren in Akita (Japan) in 1983, won niet alleen de Muziekwedstrijd van Japan (2001) en het Internationale Schubert-Wettbewerb van Dortmund (2007), maar is ook laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd (2010) en de Internationale Pianowedstrijd Città di Cantù (2011). Na zijn studies aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music ging hij zich vervolmaken bij Arie Vardi aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover. Hij volgde ook lessen bij Roland Keller aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Naast zijn optredens als solist met orkesten als the NHK Symphony Orchestra, het Belgian National Orchestra en de Symfonieorkesten van Tokio, Osaka en Sydney wordt hij evenzeer gewaardeerd als bedreven kamermuzikant in samenwerkingen met artiesten als Karl Leister, Horigome Yuzuko, Watanabe Reiko, Sato Shunske en Kamio Mayuko. Zijn volledige opname van de sonates voor viool en piano van Grieg met Sato Shunske won de Grote Prijs van het Japanse Agentschap voor Culturele Zaken op het National Arts Festival in 2007. Sinds 2014 geeft hij een onder de noemer ‘Schubert-Zyklus’ een serie recitals in Tokio, gewijd aan de volledige werken voor piano van Franz Schubert.
De detailpagina bekijken
Pianobegeleider
Jonas Vitaud begon met piano op zijn zesde en orgel op zijn elfde. Onder de begeleiding van Brigitte Engerer, Jean Koerner en Christian Ivaldi behaalde hij vier eerste prijzen aan het Parijse Conservatoire National Supérieur. Op internationale wedstrijden sleepte hij niet alleen als solist, maar ook als kamermuzikant verschillende prijzen in de wacht (Lyon, Trieste, ARD van München, Wenen). Jonas Vitaud is vaak te gast op prestigieuze Franse festivals als Lille Piano(s) Festival, Piano aux Jacobins, Août musical in Deauville, Festival de la Chaise Dieu, Fêtes musicales de Nohant en Festival Chopin de Bagatelle, en ook in Duitsland (Richard Strauss Festival), Italië (Festival van Caserta), Istanboel (iDans), Dubrovnik (Zomerfestival) en Hong Kong (French May). Hij treedt op met orkesten als het Orchestre symphonique de Mulhouse, het Orchestre du Capitole en het Orchestre de Chambre van Toulouse, het Orchestre des Pays de Savoie, de Moravian Philharmonic, het Münchner Rundfunkorchester en met vocale ensembles (Sequenza, Solistes de Lyon). Kamermuziek neemt een speciale plaats in zijn carrière in; zo werkte hij samen met muzikanten als Bertrand Chamayou, Sumi Hwang, Christian-Pierre La Marca, Geneviève Laurenceau, Yann Levionnois en het Zaïdekwartet. Als gepassioneerd vertolker van hedendaagse muziek werkte Jonas Vitaud samen met componisten als Henri Dutilleux, Thierry Escaich, György Kurtag, Philippe Hersant of Christian Lauba. Sinds 2013 doceert hij aan het Conservatorium van Parijs. In 2016 won hij de Grand Prix Soliste Instrumental van de Académie Charles Cros. Hij is ook een van de mentoren bij de Fondation Singer-Polignac.
De detailpagina bekijken
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019