00:00:00 / 00:00:00
Wedstrijden / CELLO 2017 / Presentatie
Presentatie
De Koningin Elisabethwedstrijd organiseert in mei 2017 voor de eerste keer een sessie voor cellisten!Een internationale jury screende in februari de video's van maar liefst 202 jonge cellisten, ingezonden uit de hele wereld. De preselectie vond plaats met Arie Van Lysebeth (voorzitter), Henri Demarquette, Roel Dieltiens, Marie Hallynck, Frans Helmerson en Pieter Wispelwey.

70 kandidaten werden tot de eerste publieke ronde toegelaten, die op 8 mei van start gaat in Flagey in Brussel. Door een aantal afzeggingen sinds de preselectie zullen er in totaal 68 kandidaten optreden, tot zaterdag 13 mei in Studio 4. Zij vertegenwoordigen 22 verschillende nationaliteiten, 21 vrouwen en 47 mannen :
- Volgorde van optreden in de eerste ronde (pdf)
- Alfabetische lijst van de kandidaten cello 2017
- Nationaliteiten van de kandidaten (pdf)

De eerste publieke ronde is traditioneel een recital, deze keer begeleid door piano en cello. De halve finale omvat een recital en een concerto van Boccherini of Haydn, begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en Frank Braley.

Voor de finale gaan de 12 kandidaten in afzondering naar de Muziekkapel Koningin Elisabeth om een verplicht stuk in te studeren dat speciaal voor de Wedstrijd gecreëerd werd. In de finale spelen ze dit stuk alsook een groot concerto uit het niet onaanzienlijke repertoire dat voor cello geschreven werd. Zij worden hierbij begeleid door Brussels Philharmonic en Stéphane Denève.

Alle proeven worden zoals steeds beoordeeld door een hoogstaande en breed samengestelde jury die zonder beraadslaging in alle onafhankelijkheid de kandidaten quoteert. De namen van de jury worden traditioneel net voor aanvang van de eerste ronde bekend gemaakt.

De zangsessie werd naar 2018 verschoven en zal gevolgd worden door de vioolwedstrijd 2019. Met de pianowedstrijd 2020 krijgen we een gevarieerde vierjaarlijkse cyclus.

Wij kijken nu vooral uit naar de nieuwe wedstrijd voor cello, een instrument dat rechtstreeks tot het hart spreekt, en hopen dat u dit unieke evenement samen met ons zal kunnen beleven, of het nu in Flagey of het PSK is, of via de televisie, de radio of online
Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019