00:00:00 / 00:00:00
Wedstrijden / VIOOL 2019 / Presentatie
Presentatie
In mei 2019 is het opnieuw de beurt aan de viool ! Van 29 april tot 25 mei zullen getalenteerde jonge violisten het beste van zichzelf geven in Flagey (eerste ronde en halve finale) en het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (finale).


Maak kennis met de kandidaten

Van de 172 kandidaten van wie de video gescreend werd tijdens de preselectie, mogen er 71 aan de eerste publieke ronde van deze 19de vioolsessie deelnemen. Door een aantal afzeggingen sinds de preselectie zullen er in totaal 64 violisten optreden. Zij vertegenwoordigen 19 verschillende nationaliteiten, en er zijn maar liefst 45 vrouwen op het appèl en 19 mannen.

- Uurrooster van de eerste ronde
- Alfabetische lijst van de kandidaten viool 2019

- Nationaliteiten van de kandidaten

De kandidaten, allen tussen 18 en 30 jaar oud, bevinden zich aan de vooravond van hun carrière als professionele muzikanten. De Koningin Elisabethwedstrijd wil voor hen een springplank zijn om die carrière ook internationaal uit te bouwen. Dankzij een ongeziene media- en publieksaandacht in eigen land maar ook ver buiten de landsgrenzen kunnen alle kandidaten zich voor een groot publiek van hun beste kant tonen.
Een immer prestigieuze jury zal de muzikanten selecteren die samen een totaal van maar liefst 128.500 euro aan prijzengeld zullen delen. De eerste laureaat krijgt daarnaast de eer om de ‘Huggins’ 1708 Stradivarius voor vier jaar te mogen bespelen, uitgereikt door de Nippon Music Foundation tijdens de prijsuitreiking in de Muziekkapel Koningin Elisabeth.


Drie ronden
Tijdens de eerste ronde (van 29 april tot 4 mei) en de halve finale (van 6 tot 11 mei) in Flagey stellen de kandidaten een recital met pianobegeleiding voor. De 24 halvefinalisten zullen tijdens hun recital het verplichte werk voor viool en piano van de Belgische componist Bram Van Camp vertolken. Voor hun Mozartconcerto worden ze begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en Jean-Jacques Kantorow. De 12 finalisten zullen hun concerto en het verplichte werk van de Finse componist Kimmo Hakola uitvoeren met het Belgian National Orchestra, o.l.v. Hugh Wolff (finale van 20 tot 25 mei in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten).

Uitzendingen
Televisie / Radio / Internet

Boek nu uw ticket!
Via Flagey : tickets voor de eerste ronde, halve finale en laureatenrecitals
Via Bozar: tickets voor de finale en de laureatenconcerten
Alle ticketinformatie

Français - Nederlands - English
In de website zoeken
Newsletter
Inloggen
Audio & video Viool 2019
Herbeluister of herbekijk de optredens van de kandidaten !
De cd's van de Wedstrijd
Online mediatheek
Audio, video's en foto's van 1951 tot 2019